Varmt bananmos från Mauritius
– ett spännande recept
Nyttigt och annorlunda
Varmt bananmos från Mauritius
När det är ruggigt ute och man längtar efter något varmt så passar det här kryddiga bananmoset som har sina rötter på #Mauritius.
Energirikt
Moset är #energirikt och kan även användas som boost inför en ansträngning, mental eller kroppslig. Om jag ligger efter med ett skrivprojekt till exempel, kan jag ta till det här moset för att få extra energi att jobba några timmar extra.
Söta inte
Eftersom bananerna innehåller naturligt #socker behöver man inte söta ytterligare, vilket gör moset nyttigare än sådan gröt som måste sockras.
Bananer innehåller inte #gluten.
Man äter moset med eller utan mjölk, allt efter egen smak.
Bananer är fria från #kolsterol, salt och #fett, men innehåller en rad #vitaminer, #mineraler och #kostfibrer.
#Recept per portion:
Börja göra kryddblandningen:
I en äggkopp blandas 1 kryddmått vardera av:
malen #kanel,
malen #kardemumma och
malen #anis.
Om man inte kan få tag på malen anis går det bra att finfördela bladen i en mortel eller med hjälp av en elektrisk kaffekvarn.
Moset:
Tag 2 väl mogna #bananer, dvs bananer med brunfläckigt skal, men där innehållet är helt vitt och oskadat.
Gröna bananer passar inte så bra till den här rätten.
Mosa de mogna bananerna med en gaffel till en kletig röra.
Den skall nästan se ut som ärtsoppa.
Värm en liten klick smör eller margarin i en kastrull.
Ös i bananmoset när matfettet har smält men inte blivit brunt.
Rör om så att moset blir riktigt varmt, men inte stekt.
Det går att värma moset helt utan matfett också, om man hellre vill det.
Strö över ½-1 krm av kryddblandningen och rör om igen. Kryddblandning som blir över kan sparas till nästa gång man vill göra bananmos.
Häll upp i en djup tallrik och ät moset varmt.
Servera med eller utan mjölk.
Christina Gustavson