Christina Gustavson: Strulpellar och psykopater i din egen närhet
Jag har mött så många människor genom åren som har råkat illa ut, blivit besvikna och sårade. Många är trötta, uppgivna, ledsna och förtvivlade på grund av olika strulpellar. Det har gjort att jag har funderat mycket över ondskans mekanismer, vad som ligger bakom, vad som händer med den som tros vara ond och vad som händer med människor i dennes, så väl som i brottsoffrens omgivning, bland anhöriga, vänner, och alla som berörs. Och de som läser om våld, brott och tragedier i tidningarna och ser reportage om dem på TV – vad händer med dem och hur påverkas de?
Hjälp att komma till rätta
Både förövare, brottsoffer och närstående till dessa motstående poler behöver hjälp för att komma till rätta med sina liv. Jag kan inte gå in på enskilda fall, men kan beröra särdrag och problem rent generellt och försöka förklara och ge exempel.
Människor är olika
När jag försökte bena ut det för mig själv för att förstå så pass väl så att jag skulle kunna vara till hjälp för andra med problem, blev det väldigt tydligt för mig hur olika människor är. Det finns strulpellar med gott hjärta, men som ställer till det ändå. Sen finns det personer som begår både dumheter och brott i fyllan och villan. Raden kan göras lång. I andra ändan på detta spektrum finns personer som begår så onda handlingar att man har svårt att tro att det kan finnas något gott i dem.
Strulpellar
Idag tänkte jag prata litet om strulpellarna. Och då menar jag de som råkar i knipa eller sårar andra utan att egentligen mena det. Jag tänker på dem som försöker så gott de kan och gärna skulle vilja leva vanliga svenssonliv, men ändå klantar till det för sig själva och andra utan att egentligen vilja det.
Emil i Lönneberga
Jag tänker på figurer som till exempel en fiktiv person som Emil i Lönneberga, som jag tror de flesta läsare uppfattar som en godhjärtad och varm person, som förmår att älska andra människor – tänk bara på hur han månar om de fattiga och hur han älskar och beundrar Alfred. Han förmår också att väcka andras kärlek. Emil i boken om Emil i Lönneberga är älskad, annars hade boken inte varit så populär bland både barn och vuxna och många instämmer med lilla Ida när hon säger: ”men jag tycker om Emil,” trots alla hans hyss.
Andra krav
Men vad händer när en person som Emil växer upp? När man börjar ställa helt andra krav på honom. För resonemangets skull kan vi tänka oss en liten kille som växer upp och blir stor men inte utvecklar den förmåga som förväntas hos vuxna, utan fortsätter vara barnsligt impulsiv och tanklös. Det gäller egenskaper som att kunna ta ansvar, kunna följa lagar och regler eller att ta hänsyn till andra. Risken är ganska stor att han råkar i trassel på ett eller annat sätt. Det innebär inte säkert lagbrott eller brottsliga gärningar, inte våld eller övergrepp, men kanske ekonomiska och känslomässiga problem, som kan skada andra och göra lika ont i dem som kommer i kontakt med honom och troligen i honom själv också.
Betydelsefull gränsdragning
Det ligger en stor skillnad i detta med avsikten, om en gärning var gjord med avsikt eller inte och den gränsdragningen har betydelse för oss när vi skall ta ställning till vad vi själva skall tänka och tycka i varje enskild fråga. Jag tror inte man kommer långt med att fördöma, utan när det gäller strulpellarna är frågan snarare vad man kan göra både på samhälls- och individnivå för att hjälpa en person som inte klarar av att möta de krav som ställs på en vuxen i vårt samhälle och hur man skyddar närstående och andra i samhället från att bli skadade eller drabbade av hans misstag och strulande.
Människor är olika
För att förstå tillräckligt för att kunna komma med vettiga förslag är det också nödvändigt att vi inser att människor är olika. Alla har olika egenskaper och talanger och det är inte något man väljer, även om man kan bearbeta och träna. Det finns människor som kan spela fotboll fantastiskt bra men har en urusel sångröst. Inte kan man säga till den personen att: ”Ryck upp dig, ta dig i kragen och sjung, för annars passar du inte in i gruppen.” I den här typen av exempel är det lätt att förstå att alla inte är bra på samma saker. Det är svårare att ta till sig att samma resonemang kan gälla egenskaper som förmåga att ta ansvar, handskas med pengar eller passa tider.
Missuppfattningar och missförstånd
Det finns så många missförstånd eller missuppfattningar när det gäller rättspsykiatrin som sådan och personer som är dömda till rättspsykiatrisk vård och hur. Jag tänker försöka reda ut några av dessa missuppfattningar i kommande bloggar.
Mina tankar
Jag har försökt sammanfatta mina tankar i boken Från Strulpellar till Psykopater, utgiven på ICA Bokförlag. Boken säljs av förlaget på deras ordinarie försäljningsställen, vilket innebär i princip överallt från Adlibris till bokhandeln.
Eller varför inte prova den här länken till boken om Strulpellar och psykopater.
Charmiga, trevliga, lögnaktiga, själviska, impulsiva, manipulativa … Vad kännetecknar en psykopat och vad skiljer honom eller henne från en vanlig strulpelle? Hur ska man förhålla sig till både strulpellar och psykopater och vad gör man när man …
Christina Gustavson