Snöröjning och
rörelsehindrades rättigheter
För ett tag sedan snöade det ganska rejält. Jag hörde att plogbilarna på sina ställen hade vräkt upp vallar på cirka 60 cm längs vägkanterna. Dessa snövallar täppte igen infarten till vissa bostäder. De som var unga och friska skottade naturligtvis bort detta själva, men med handen på hjärtat, hur har man tänkt att de som är gamla, sjuka eller rörelsehindrade ska klara av snövallarna? Många gamla bor ensamma och har ingen att be om hjälp. Många gamla har inte råd att anlita hjälp att skotta bort problem som har orsakats av kommunens plogbilar.
Hur är det tänkt? Gör det ingenting om den som är gammal, sjuk eller rörelsehindrad får sitta isolerad i kanske inte bara dagar utan en vecka eller till och med två? Utan möjlighet att komma ut och handla mat, gå till doktorn,till apoteket eller ha ett socialt umgänge, utan sitter helt isolerad bakom snövallarna – är det tänkt att det ska vara så? Och om brandbilar eller ambulanspersonal behöver komma fram – ska de ställa sig och skotta snö först för att kunna köra fram?
Det finns en lag (Lag 2014:900) som kräver tillgänglighet för rörelsehindrade, t.ex till affärer, restauranger osv. – gäller inte den lagen om tillgänglighet för rörelsehindrade även de som behöver komma ut på allmän väg – eller utgör detta ett undantag?
Om man googlar kan man läsa att bristande tillgänglighet är en form av diskriminering och innebär att en person med funktionsnedsättning missgynnas för att tillgänglighetsåtgärder inte genomförts. Miljön ska kunna användas både av personer som har full rörlighet och personer som använder rullstol, rollator eller käpp. Även personer som har nedsatt syn, nedsatt hörsel eller nedsättning av andra orienteringsförmågor ska kunna använda miljön.
Ofta sköts snöröjning i en kommun på beting, dvs. att det företag som i upphandlingen begärt minst ersättning för att få sköta uppdraget, får det. Det innebär också att servicen kanske blir bristfällig. Företaget som fått uppdraget har fått ett kontrakt. Jag undrar vad det står i det kontraktet om exakt vilka arbetsuppgifter som ska utföras, t.ex. hur och var snön ska röjas undan?
Har kommunen inget ansvar alls utöver att göra stora vägar framkomlig för bilister? Borde inte kommunens tjänstemän se till att gamlas, sjukas och rörelsehindrades rättigheter inte begränsas eller kränks genom kommunens egna åtgärder eller avsaknad av sådana?
Vintern är inte över, än kan det komma mer snö.
Du som läser det här – Vad tycker du?
Christina Gustavson