Skilsmässobarn får oftare problem
En halv miljon barn!
Man räknar med att det finns så många som en halv miljon skilsmässobarn under arton år i Sverige. Andelen barn som inte mår bra bara ökar, även om många trots allt klarar föräldrarnas separation bra.
Skilsmässobarn får oftare problem
Barn till föräldrar som har separerat får oftare problem än barn till föräldrar som håller ihop. Det rör sig om allt från skolproblem och depression till allvarligare konsekvenser i form av drogproblem och brottslighet.
Barn med psykiska problem
När det gäller barn med psykiska problem har man fokuserat på skolan och skyller på stora barngrupper, långa skoldagar, stökig miljö med hög ljudnivå – och allt detta spelar säkerligen sin roll när det gäller barnens ohälsa.
Boendesituationen
Men det var länge sedan jag såg något skrivet om skilsmässobarnen och deras boendesituation och hur själva familjemönstret kan påverka barnen även om familjerna är välfungerande i sig.
Låt mig ta ett exempel:
Varannan vecka
Filip och Matilda (fingerade namn) har tre barn. När de går isär kommer de överens om att ha barnen varannan vecka. Hur bra detta är för barnen kan man diskutera.
Barnfria varannan vecka
Efter en tid träffar Filip Elin och de flyttar samman. Elin har två barn i ett tidigare förhållande. Nu ordnar Filip och Elin det så att de har alla fem barnen samma vecka så att de får vara helt barnfria varannan vecka.
Bortsett från barnens behov
Här har föräldrarna sett till sina behov av egen tid, men helt glömt att se till barnens behov. Genom att Filip och Elin har alla fem barnen samma vecka får inget av barnen tid med sin egen förälder, utan måste hela tiden konkurrera med de andra barnen. Det här mår barnen inte bra av. Tyvärr har föräldrarna i det här fallet satt sin egen bekvämlighet före barnens välbefinnande och psykiska hälsa.
Boendesituationen påverkar barnens psykiska hälsa
Alla barn behöver få vara tillsammans med sin egen förälder och få rejält tilltagen tid för detta utan att behöva konkurrera med andra barn. Att inte få det påverkar barnens psykiska hälsa och det vore välkommet om boendesituationen togs med i diskussionen om varför så många barn inte mår bra.
Mer tid med egen förälder
Att få egen tid med sin förälder innebär allt från måltider tillsammans och fritidsaktiviteter till nattning. Inte bara en stund framför TV:n medan förälderns partner gör något annat med sina barn en liten stund i ett annat rum.
Inte på bekostnad av egen tid med föräldern
För att barnen skall ha det bra bör Filip och Elin i mitt exempel ha Filips barn ena veckan och Elins den andra, inte alla samtidigt. Det innebär att de får se mindre till sina behov av egen tid, men istället kommer arrangemanget att vara bättre för barnen.
Därmed inte sagt att barnen inte mår bra av att få träffa och leka med sina nya ”syskon” – men det får inte vara på bekostnad av tid med sin egen förälder.
När det kommer till kritan
Jag har aldrig hört någon säga annat än att de vill sina barns bästa, men hur fungerar det i verkliga livet? När det kommer till kritan?
Christina Gustavson