Christina Gustavson: Lördagsmys i Afrika – rosta jordnötterna själv
Rostade jordnötter på afrikanskt vis
Mät upp ½ kg färska jordnötter. Ta av ytterskalet om det finns kvar, men låt det inre tunna skalet sitta kvar.
Koka upp 1 l vatten med 2 teskedar salt. Lägg i de skalade nötterna när vattnet kokat upp.
Tag av grytan från elden och häll av vattnet över ett durkslag.
Bred ut de nykokta nötterna på ett bord och låt dem soltorka.
Hetta upp en tom gryta, häll i c:a 1/3 fin sant eller ”gari”, ett grovkornigt kassavamjöl (det går inte att använda till något annat efteråt, utan slängs. Sanden kan däremot återanvändas).
Samla ihop de soltorkade jordnötterna och lägg dem i grytan med sand (eller ”gari”) när grytan blivit riktigt het. Fortsätt med hög värme under grytan och rosta nötterna under omrörning i max 30 minuter.
Låt grytan med innehåll svalna något, så att den blir mer hanterlig. Häll över sand (”gari”) och jordnötter i en sil av metall så att de rostade nötterna fångas upp.
När de nästan kallnat, smulas det tunna innerskalet bort mellan fingrarna och jordnötterna är färdiga att ätas.
Ju hårdare jordnötterna rostats desto längre hållbarhet. Vid kort rostning håller de sig kanske ett par dagar, men är de riktigt mörkrostade kan de hålla sig ett par veckor.
Christina Gustavson