Recept på Kålrabbi
Liten mild sak
Kålrabbi eller knutkål som den också kallas, är en liten kålsort. Den är vanligare i Centraleuropa men går lätt att få tag på här i Sverige också.
Den är omtyckt för sin milda smak, men även för att den saknar fett och kolesterol och är rik på kalcium, magnesium, kalium, C-vitamin och har rikligt med kostfibrer.
Lila eller ljusgrön
Kålrabbi är en tvåårig knöl som bildas precis ovan mark. Den är tacksam att odla eftersom den inte har så stort näringsbehov.
Det finns både mörklila och ljusgröna och de olika sorterna smakar ungefär likadant. I rå form innehåller den 6 gram kolhydrater och 2,6 gram socker per 100 gram.
De små är mjällare
Om man har kålrabbi, skördas den efter hand som knölarna når en storlek på minst 5 cm och upp till max. en tennisbolls storlek.
De mindre är mjällare och om de får växa sig för stora blir de lätt träiga.
Brett användningsområde
Kålrabbin har ett brett användningsområde. Den kan användas färsk eller förvällas och frysas in.
Bladen kan förvällas och hackas och serveras med smör eller tillredas ungefär som grönkål.
Från soppa till kålchips
Här följer ett recept på kokt kålrabbi, men den kan användas i soppor, grytor, stuvningar och gratänger och till och med serveras som ugnsbakade chips istället för potatischips.
Kokt kålrabbi
Skär först av rot och blad på 2 kålrabbiknölar som delas och skalas.
Skär gärna av skalet med kniv, eftersom det kan finnas en del hårda fibrer precis under skalet och det är en fördel om de också skärs bort.
Dela sedan knölarna i 1-2 cm stora tärningar. Lägg dem i en kastrull, koka c:a 20 minuter i lättsaltat vatten tills de är mjuka, men inte mosiga. Häll av vattnet, som eventuellt kan användas till soppa eller spädning av grytor vid ett annat tillfälle.
Smör och dragon
Lägg på en klick smör och strö över lite dragon (estragon) om man tycker om den kryddan. Den hör till malörtssläktet och kan upplevas som en aning besk.
Annars kan man pröva med litet finklippt persilja.
Rör om i grytan så att smöret smälter.
Även kall
Serveras till maten på samma sätt som man använder ärter och morötter t.ex. Kålrabbin kan även ätas kall, till exempel på en ostsmörgås.
Christina Gustavson