Jordgubbar … mmm …
Midsommar är de färska jordgubbarnas tid, röda, frestande och efterlängtade.
Som allt annat vi äter påverkar de vår hälsa och vårt välbefinnande, även om vi inte tänker på det och det är inte därför vi äter dem.
Jordgubbar anses nyttiga och innehåller förutom omkring 90% vatten, bland annat C-vitamin, magnesium, B-vitaminer, kalcium och olika spårämnen. De innehåller cirka 40 kalorier per 100 gram, så trots vattenmängden är de inte kalorifria, men anses ändå näringsfattiga. Värdena är snarlika, men inte exakt samma, för osockrade, djupfrysta jordgubbar.
Många anser att det mest värdefulla näringsmässigt är att de innehåller antioxidanter och ett regelbundet intag anses minska risken för hjärt-kärlsjukdom. En allmän förbättrad funktion av hjärnan, som till exempel förbättrat minne och bättre inlärning, tros också vara länkat till ökad konsumtion av bär.
Jordgubbar innehåller dessutom en del kolhydrater och jag känner flera diabetiker som berättat att de av erfarenhet lärt sig att inte äta för många jordgubbar, för att undvika att blodsockret blir för högt.
Jordgubbar skall plockas så tidigt som möjligt på dagen, eftersom de bör vara kalla vid plockningen för att öka hållbarheten. Annars kan man kyla ner dem omedelbart efter plockningen, om man vill att de skall hålla sig längre.
En gammal god regel är att man inte skall förvara jordgubbar längre än två dagar och den optimala förvaringstemperaturen är 2 grader för att olika näringsämnen skall bibehållas. Däremot smakar de sötare om de är solvarma eller rumsvarma, så servera dem inte direkt ur kylen.
Den som äter för många kan få diarré, vilket är en vanlig reaktion när det gäller bär och frukt. I övrigt anses jordgubbar, och i ännu högra grad örtte på jordgubbsblad, vara vätskedrivande och kunna hjälpa blodet att koagulera. Jordgubbsbladste anses också vara en aning stoppande och därför bra mot tillfällig diarré, i motsats till de färska jordgubbarna.
Vanliga råd är att mammor inte skall äta jordgubbar under amningen eftersom bebisen kan få ont i magen av dem, men det är naturligtvis individuellt och man får prova sig fram. Den som en gång varit allergisk mot jordgubbar löper stor risk att fortsätta vara det år från år och bör därför avstå från att äta dem, även om det kan kännas svårt.
Christina Gustavson