Christina Gustavson: Jästmask för ansiktet
Det här är en väldigt enkel ansiktsmask som vem som helst kan göra själv.
Den går att använda även på ung hy, för vem säger att man måste börja bli gammal och rynkig för att prova en enkel ansiktsmask?
Den allra största fördelen är att masken är helt naturlig, man skall inte tillsätta några kemikalier och ingredienserna går att få tag på för vem som helst.
Dessutom är den så billig att i princip alla kan ha råd med den.
Var gärna fler som har kul ihop!
Man kan göra och lägga masken på sig själv om man är ensam, men det är roligare om man är två eller fler som hjälper varandra att göra och lägga masken.
Tänk på
Se till att du inte har smink i ansiktet när du skall lägga masken. Litet svart runt ögonen och mascara gör inte så mycket, men helst inte brun creme, puder och annat som kan täppa till hudens porer.
Tvätta gärna händerna noga innan du/ni börjar med ansiktsmasken.
Så här gör du, steg för steg:
1.
Köp en förpackning med 50 gram färsk jäst i mataffären. Låt den ligga framme en liten stund, så att den inte längre är kylskåpskall när du skall använda den.
2.
Ställ en liten kopp med vanligt vatten på en bänk i köket, så det blir rumstempererat.
3.
Smula sönder jästen med fingrarna i en liten glasskål.
4.
Tillsätt 6-7 teskedar vatten. Ta vattnet ur koppen, som du ställt fram. Kolla att vattnet inte känns kallt, utan har ungefär samma temperatur som din egen hud.
5.
Rör om sakta men ordentligt så att så får en jämn smet av jäst och vatten i skålen. Det är viktigt att smeten blir lagom tjock. Om smeten är för tjock blir den svår att stryka ut. Då kan du tillsätta en droppe vatten till, men var försiktigt så att smeten inte blir för tunn. Om den blivit för tunn kanske den inte ligger kvar utan rinner, men du kan använda den ändå.
6.
Om ni är två, får den ena lägga sig. Lägg gärna en handduk under huvudet och en som en haklapp runt halsen så att inte masken kommer på kläderna. Bind gärna något om håret också.
7.
Applicera och smeta ut masken i ansiktet. Det går väldigt bra att använda den rundade baksidan på en tesked som redskap om man inte vill bli kladdig om fingrarna. Smeta ut över hela ansiktet, men i ett så tunt lager som går. Undvik området kring ögonen, eftersom huden är känsligare där. Den huden mår bättre utan mask. Dessutom är det bäst att undvika att jästsmeten råkar rinna in i ögonen.
8.
Det är nu det svåra kommer! Ligg helt still till dess att masken har torkat. Det kommer att kittla och fresta till att göra grimaser och att klia sig litet – men det får man inte. Du ser när masken är helt torr, eftersom den ändrar färg och blir mycket ljusare. Det tar c:a 10-20 minuter, beroende på hur tjock smet du hade från början och på hur tjockt du bredde på den.
9.
Smula försiktigt av masken över handfatet, rengör sedan ansiktet med ljummet vatten till dess att du inte har någon jäst kvar. Avsluta med en handfull krankallt vatten över ansiktet.
10.
Torka försiktigt genom att badda och dutta med handduken över ansiktet – riv inte.
Titta dig i spegeln!
Känn på din hy med fingertopparna! Hur känns det?
Vill du veta mer om jäst?
Jäst används ofta för att jäsa degen när man bakar bröd. Man kan köpa jästen i vanliga mataffärer. Den finns dels som färskjäst och dels som torrjäst. Jästen innehåller bland annat B-vitaminer och mineraler.
Var med du också!
Skicka gärna in en bild och visa mig hur du ser ut med en jästmask i ansiktet.
Hur tyckte du att din hud blev efteråt?
Christina Gustavson