Christina Gustavson:
Depression – en omfattande folksjukdom
Är det ovanligt?
Det är inte ovanligt. Tvärt om är det mycket vanligare än man tror. Så vanligt att man kan tala om en folksjukdom.
Många, många
Många i befolkningen är deprimerade. Man uppskattar att siffran ligger mellan tre och fem procent. Vi är runt åtta miljoner människor i Sverige och det innebär att mellan 240.000 och 400.000 är deprimerade.
Mörkertal
Kanske finns det ett stort mörkertal också, så att det är ännu fler som är deprimerade, kanske utan att själva förstå det, kanske utan att söka hjälp.
En av våra vanligaste
Depression är en av våra allra vanligaste sjukdomar. Den är till och med så vanlig att man kan räkna den till de verkligt stora folksjukdomarna.
Hälften av alla
Man räknar med att upp emot hälften av alla människor någon gång under sin livstid drabbas av en depression som kräver behandling. Även om långt ifrån alla söker hjälp för det räknar man med att varannan kvinna och var fjärde man någon gång under livet drabbas av en depression.
Fler kvinnor än män
Det är ungefär dubbelt så vanligt att kvinnor någon gång under livet drabbas av en depression jämfört med män. Man räknar med att ungefär 40% av alla kvinnor och 20% av alla män är eller har varit så svårt deprimerade att de har behövt söka hjälp för detta.
Omfattande folksjukdom
I runda tal uppskattar man att hälften av alla kvinnor och en tredjedel av alla män riskerar att drabbas av depression någon gång i sitt liv, vilket gör att man skulle kunna rubricera det som en omfattande folksjukdom.
Christina Gustavson