Christina Gustavson:
Akara, friterade bönnuggets
Akara recept:
Tag 2 koppar torkade vita bönor.
Blötlägg och ta bort skalen
Blötlägg dem några timmar, stöt dem
sedan i en trämortel så att skalen lossnar.
Plocka bort skalen. Blötlägg bönorna på nytt en timma.
Stöt till mos
Häll av vattnet, skölj och lägg i en stor trämortel. Stöt sedan de råa, blötlagda bönorna till mos.
Fluffig grötliknande konsistens
När de antagit en grötliknande konsistens tillsätts 1/2 tsk salt och en knivsudd chilipeppar.
Blanda och fortsätt stöta bönorna till dess att de antar en fluffig konsistens och ökar rejält i volym.
Mixer
Naturligtvis kan man använda en mixer om man så vill. Tänk då på att det inte ingår något vatten i receptet eftersom fluffigheten uppkommer genom att man arbetar in luft i massan.
Akara steks gyllenbruna i olja
Hetta upp olja i en djup stekpanna eller gryta till svag – medelvärme. Klicka ner bönsmeten i oljan och stek klickarna gyllenbruna.
Tag upp den med en hålslev och låt dem rinna av på en tallrik med ett vikt hushållspapper.
Akara – några serveringsalternativ:
1. Ät dem varma som snacks. Eventuellt med
valfri dipsås.
2. Dela en baguette, fyll den med salladsblad,
gurkskivor, tomatklyftor och en rad Akara-
nuggets. Spritsa över litet majonnäs.
3. Servera dem på indiskt vis: Lägg några nuggets i en skål med gräddfil eller youghurt
som smaksatts med en aning salt, cayennpeppar,
spiskummin och eventuellt litet vitlök. Vänd runt dem så att de helt täcks
av gräddfilen.
4. Som tilltugg till tomatsoppa.
Christina Gustavson