Christina Gustavson: Få slankare ben med persilja!
Om du tycker att dina ben är svullna kan du själv testa om det beror på vätskeansamling i benen.
Gör så här:
Tag av strumpor och skor på det ena benet. Tryck ordentligt med ett finger mot skenbenet, men inte så hårt att det gör ont. Håll kvar fingret med konstant tryck och räkna långsamt till tio. Släpp sedan.
Kan du inte trycka själv, så kanske be någon annan hjälpa dig att trycka på ditt ben med sitt finger. Det räcker att försöka med det ena benet.
Om bara det ena benet är svullet och inte det andra, och du inte vet varför, så bör du söka läkare eller ringa sjukvårdsupplysningen!
Titta nu på ditt ben.
Där man tryckt bildas en liten grop. Normalt slätas den ut på ett ögonblick. Om gropen finns kvar en liten stund innan den slätats ut, så tyder det på att benen är mer svullna än de skall vara.
Svullnaden beror i regel på att vätska samlats i benen och ju djupare den där gropen blir desto mer vätska finns i benen.
Vätska är normalt
Kroppen består till stor del av vätska, som alltså finns där helt normalt och det är kanske inte så konstigt att den sjunker ner och samlas i benen om man tänker på tyngdlagen. På en ung och frisk person motverkas detta bl.a. genom musklernas rörelser i benet. På äldre, på personer som sitter mycket eller har ett stillasittande arbete ökar risken för svullna ben.
Varför är benen svullna?
Om du har svullna ben är det viktigt att först ta reda på varför de är svullna, så inte hjärtproblem, blodtrycksproblem, mediciner eller annat ligger bakom. Fråga gärna din läkare om orsaken! Får du besked om att det inte är ”något farligt” som gör att dina ben svullnar, något som skall utredas vidare eller behandlas med medicin – då är det fritt fram att prova persilja, såvida du inte råkar vara allergisk mot detta!
Persilja är en gammal läkeört
Persilja är, förutom att vara en krydda, en gammal medicinalväxt. Du kan använda den på många olika sätt. Det vanligaste är att man använder bladen och klipper litet fint på maten. Förr användes den bl.a. i persiljejärpar, pressgurka eller i sås till torsk, förutom att man ofta klippte litet persilja över kokt potatis precis innan den skulle serveras.
Vill man använda persilja som läkeört, går det lika bra med färsk, fryst eller torkad persilja. Man kan tugga i sig en persiljekvist ett par gånger om dagen, använda den till maten eller göra örtte på den.
Örtte
Örtte på färsk persilja: Klipp en liten knippa blad i mindre bitar i en kopp. Tag med de finare stjälkarna också. Koka upp vatten och slå över. Låt stå och dra en stund, till dess att vattnet blivit ljummet och du lätt kan dricka det. Det är en smaksak om du vill äta persiljan som ligger kvar i koppen eller om du vill sila bort den.
Örtte på torkad persilja: Tag c.a ½ tesked torkad persilja till en kopp örtte. Laga till som för färsk persilja, men här bör du sila ifrån den torkade persiljan, eftersom den inte smakar särskilt gott. Om teet känns strävt kan du söta med ½-1 tesked honung, som du rör i när persiljeteet svalnat och inte längre är så hett.
Effektivast på morgonen
Som med allt annat bör man inte gå till överdrift, men unna dig gärna en kopp persiljete ett par gånger om dagen. Det är dock effektivast på morgonen och förmiddagen om du vill använda det för dess vätskedrivande verkan. Undvik använda persilja precis innan du tänker gå ut. Eftersom vatten som drivs ut måste ta vägen nånstans, så kan du ganska fort behöva gå på toaletten några gånger när du använt persilja.
©Farmakan. Publicerad första gången 1973.