Diskussion om köerna till BUP
Diskussion om köerna till BUP
Häromkvällen slötittade jag på tv-nyheterna i väntan på ett annat program och fick då höra att man diskuterat de långa köerna till BUP. Köerna är långa och de bara växer.
Ett växande problem
De långa köerna till barn- och ungdomsprykiatrin är ett växande problem. Köerna har ökat med närmare 50% de senaste tre åren.
Ingen klarade vårdgarantin
Tragiskt nog klarade inget landsting målet om att alla ska få hjälp inom 30 dagar, rapporterade SVT. Knappt tre fjärdedelar av alla som sökte kunde få hjälp förra året och det råder stor skillnad mellan landstingen. Sex av dessa förmådde inte ens klara av hälften av de hjälpsökande.
Rena gissningar om orsakerna
Man diskuterade om köerna berodde på personalbrist, ökande tillströmning av remisser från skolorna, befolkningsökningen, resursbrist i skolan, ökad kunskap i samhället så att fler söker hjälp eller möjligen att regeringen slopade prestationskravet för extrapengar eller …?
Åtgärder? Bara prat
När det gäller åtgärder pratas det om att anställa fler, omfördela resurser, utveckla barnpsykiatrin, hjälpa familjer hantgera situationen fram till dess att barnet får hjälp, samverkan mellan skola och socialtjänst och …
Det låter vackert
Det låter vackert, men den allra viktigaste aspekten nämns inte ens, varken i tv-reportagen eller i pressen. Den viktigaste frågan är orsaken till att psykiaks problem ökar i samhället och det gäller inte enbart barn och ungdom utan totalt.
Varför händer detta?
För att få bukt med problemen måste man fråga sig varför. Varför händer detta? Vad kan det vara som gör att så många får psykiska besvär? Och får så allvarliga besvär att de måste söka professionell hjälp. Vad är roten till det onda? Och vad kan vi göra för att inte fler skall bli sjuka?
Är svaret politiskt obekvämt?
Kanske är svaret politiskt obekvämt, ekonomiskt obekvämt eller obekvämt på annat sätt – men det är väl ingen ursäkt för att låta den här makabra utveckligen få glida allt fortare i en utförsbacke?
Det finns handfasta fakta
Det finns forskning på området. Alltså inte bara förmodanden, synpunkter och rena gissningar, idéer om tro, hopp och kärlek, utan handfasta fakta. Ta reda på dessa fakta och ta krafttag för att lösa problemen underifrån – istället för att delvis kapa topparna på isbergen och delvis sopa problemen under mattan eller leka struts och låtsas att problemen inte finns.
Det är naivt att tro det blir bättre av sig självt
Vem kan vara naiv nog att tro att det blir bättre av sig självt? Bara vi väntar lite så växer det nog bort. Det är det det inte gör! Även om våra politiker kanske inbillar sig det.
Christina Gustavson