Det här skrev jag 2017
Produktiv?
Det verkar som om jag är väldigt produktiv och det är jag kanske också – även om jag tror att det mest ser så ut.
Fler manus samtidigt
Jag skriver ofta på fler manus samtidigt, en liten snutt här och en där. Rätt som det är blir ett manus nästan färdigt och då koncentrerar jag mig på bara det och skriver färdigt.
Alla på en gång
Mitt sätt att arbeta gör att jag ibland får fler manus färdiga nästan samtidigt även om de tagit olika lång tid att skriva.
Sedan kan det bli långa uppehåll under tiden när jag inte har något som färdigt.
Vid en tillbakablick ser jag att 2017 var ett produktivt år för mig.
Det här skrev jag 2017
Här följer en kort uppställning över det gångna årets färdiga titlar:
Mördande dofter
Deckare
Att få en spaning att se ut som en Nato-insats innebar att någon i mycket hög ställning höll i trådarna.Vem låg bakom?
Jan hade flytt från Holland i tron att han skulle vara trygg hos sin morbror Joel i Sverige, men så blev det inte. Jagad med helikopter, hundpatruller …
Vart skulle han ta vägen?
Vad hade han gjort? Han var polis och hundförare, kämpade för rättvisan, månade om sin blinda syster, älskade familjen …
Hade Jan gjort samma val om han hade vetat vilka livsomvälvande konsekvenser det skulle få?
Pocket : ISBN 978-91-88013-09-5
Bättre än ingen
Roman för unga vuxna
Boken bygger på verkliga händelser
Senna kastas in i ett dramatiskt och skrämmande otäckt händelseförlopp. Hon hamnar i knipa på ett sätt som hon aldrig kunnat föreställa sig ens i sin vildaste fantasi och tvingas göra ett svårt val. Samtidigt blir hon svindlande förälskad.
Omtumlad och skakad kommer Senna slutligen underfund med sig själv och förstår klarare vad hon egentligen vill. Hon fattar sina beslut, vågar sedan stå för dem också och tar det slutliga steget ut i den vuxna kvinnans värld
Pocket: ISBN 978-91-88013-36-1
Ja, jag vill skriva
En liten skrivbok som aptitretare, beskrivning av hur man kan komma igång med att skriva, särskilt för den som aldrig skrivit tidigare.
Pocket: ISBN 978-91-88013-40-8
e-bok: ISBN 978-91-88013-42-2
Psykopaterna i din närhet
Hur gör man för att slippa fysisk och psykisk misshandel när man har en psykopat i sin närhet?
Ofta är de lömskt trevliga och charmiga, och de manipulerar andra som därmed inte tror på det man berättar, så hur ska man få hjälp?
Kan man ”bota” psykopater? Och vad skiljer en psykopat från en vanlig strulpelle?
Lidandet som psykopater orsakar är ofta stort och den drabbade känner sig ofta illa behandlad, förtryckt och blir kanske till och med allvarligt misshandlad. Det här är en bok om psykopaterna vi kan drabbas av i vår vardag och i värsta fall råka riktigt illa ut för. Det kan vara i kärleksrelationer, i familjen, i arbetslivet eller vid mer tillfälliga kontakter.
Boken innehåller många exempel ur verkliga livet, ur böcker och film, och vänder sig främst till dem som själva har drabbats, samt till deras vänner och anhöriga.
Christina Gustavson är medicine doktor, rättspsykiater och specialistläkare.
Pocket: ISBN 978-91-88013-39-2
Om någon du känner har ångest
Låste jag dörren? Slog jag av spisen? Tittar alla på mig? Jag får hjärtklappning!
Jag kvävs, jag måste fly! Men vad håller jag på med, är jag knäpp?
Den här boken vänder sig till dig som har problem med ångest, panikattacker, fobier eller tvångssyndrom. Den vänder sig även till anhöriga och vänner som ibland står handfallna när de så gärna vill hjälpa till.
Boken inleds med fallbeskrivningar som skildrar hur vardagliga situationer kan ställa till bekymmer eller upplevas som jobbiga.
Tvångshandlingar innebär till exempel att man har man behov av att göra eller undvika vissa saker för att känna sig lugn: räkna saker, tvätta sig noga eller inte gå på skarvar i gatubeläggningen. Det kan ta så mycket tid i anspråk att yrkesliv, vardagliga göromål och till och med nära relationer blir lidande.
Författaren beskriver olika problemområden på lättbegripligt och avdramatiserat men utförligt sätt och ger en bild av vad ångest, panik, fobier och tvångssyndrom är.
Här beskrivs olika yttringar och symptom, vilken behandling man kan få och hur man som medmänniska hjälper den som drabbats. Ett utförligt register finns med.
Christina Gustavson är medicine doktor och specialistläkare.
Pocket: ISBN 978-91-88013-21-7
Om någon du känner har en depression
Depression är en av våra stora folksjukdomar. Man räknar med att omkring en tredjedel av alla har en depression någon gång under sitt liv.
Vem som helst kan drabbas, ung, gammal, frisk eller sjuk. Den som är utvilad efter semestern eller den som är trött och sliten av ett påfrestande arbete. Ofta finner man ingen förklarande orsak, utan depressionen bara kom. Bara en tredjedel av de som drabbas söker hjälp.
Symptomen kan vara svåra att känna igen. Här i boken ges en bild av hur en depression kan se ut för andra i den deprimerades omgivning. Om det går att upptäcka symptomen lite fortare, så kan fler söka läkare för diagnos och hjälp.
Boken visar också hur man som medmänniska hjälper den som drabbats, hur man kan förebygga depressioner och återfall i nya depressioner, samt hur man kan mildra förloppet. Boken vänder sig både till den som är eller har varit deprimerad och till alla vars anhörig, vän eller arbetskamrat drabbats av en depression.
Christina Gustavson är medicine doktor och specialistläkare.
Pocket: ISBN 978-91-88013-27-9
Christina Gustavson