Tema: Ångest 3
Nästa artikel om ångest kommer torsdagen den 8 juni.
Alla i din närhet
Alla i din närhet
När jag skrevboken om #ångest tänkte jag att den inte bara skulle vända sig till den som drabbats, utan kanske i minst lika hög grad till människorna runt omkring – till #kompisar, #familj, #lärare och #medmänniskor. Mitt syfte var att informera utförligt men ändå lättfattligt om symptom och förlopp, för att avdramatisera och öka andras ”förståelse.
Andra kan hjälpa
Min tanke var att ge den som möter den typen av besvär, hos sig själv eller andra, en uppfattning om vad det rör sig om. Att öka förståelsen. Och att ge förslag på vad både den drabbade och andra runt omkring kan göra för att försöka lindra och hjälpa, för att inte behöva stå handfallna fast de så gärna vill hjälpa till.
Många känner igen
Många känner säkert igen tankar som:
Låste jag dörren? Slog jag av spisen?
Tittar alla på mig?
Jag får #hjärtklappning!
Jag kvävs – jag måste fly!
Men – vad håller jag på med?
#Tvång
Tvångshandlingar innebär till exempel att man har man behov av att göra eller undvika vissa saker för att känna sig lugn, till exempel räkna saker, tvätta sig väldigt noga eller att inte trampa på skarvar i gatubeläggningen. Klarar man inte av det man känner att man måste göra så kan detta skapa svår ångest.
Så mycket tid och lidande
Att få ångestattacker kan ta så mycket tid i anspråk att yrkesliv, vardagliga göromål och till och med nära relationer kan bli lidande. Om den som har ångest kan få snabb och effektiv hjälp, helst innan det hunnit påverka arbete och relationer, går det lättare att komma tillbaka och hitta sig själv igen.
Mänskliga öden
För att öka förståelsen för hur ångest kan yttra sig och upplevas, för att göra det hela tydligt och åskådligt, och för att inte bara komma med en stel beskrivning av problemen, inledde jag boken med verkliga fallbeskrivningar. Dessa berättelser, tagna ur livet, skildrar hur vardagliga och verkliga situationer kan ställa till bekymmer och upplevas som jobbiga. Jag är tacksam mot alla dem som lät mig intervjua och använda deras livsberättelser i min bok!
Om författaren:
Christina Gustavson är medicine doktor och specialist i tre medicinska specialiteter. Hon har bland annat skrivit tre faktaböcker om att hantera psykisk ohälsa, utgivna på ICA Bokförlag. Fyra av hennes titlar är utgivna av Talboks- och punktskriftsbiblioteket. Hon är medlem av Sveriges författarförbund sedan 1993.
Fakta om boken:
Titel: Om någon du känner har ångest
Författare: Christina Gustavson
ISBN 978-91-88013-21-7
Antal sidor: 264
Format: 14,8×21 cm
Förlag: Joelsgården Förlag 2017
Hemsida: www.joelsgarden.se
Boken finns som pocket och kommer snart som e-bok.