Vindruvor är gott
och vindolmar kan
man göra själv.
Egna vindruvor
Det har blivit popular att ha en vinranka på balkongen eller på tomten. Det känns lite exotiskt att ha egna vindruvor men det fungerar bra, särskilt nu när härdigare sorter har odlats fram.
Recept på vindolmar
Det är inte bara vindruvorna som går att äta – man kan göra vindolmar också! Aldrig försökt? Nåväl, här kommer ett recept.
Börja med fyllningen
Börja med fyllningen. Skölj 1,5 dl långkornigt ris (dvs inte grötris) och koka det enligt tillagningsinstruktionerna på paketen. Låt det svalna litet medan du gör i ordning resten.
Färska vinblad
Klipp av c:a 50 gram färska vinblad. Klipp nära bladet och låt gärna stjälken sitta kvar på rankan. Om du hellre vill använda konserverade så går det åt litet mer, ungefär 225 gram.
Förväll bladen
Koka upp 1,5 l vatten i en kastrull och förväll vinbladen under några minuter. Tag inte alla på en gång utan några i sänder. Ta upp dem försiktigt, t.ex med en hålslev eftersom bladen blir sköra av kokningen och låt dem rinna av i ett durkslag.
Konserverade blad kan vara väldigt salta, så blötlägg dem en stund och låt dem sedan rinna av om du hellre vill använda detta.
Surt!
Slå bort vattnet. I det första fallet är det ettersurt och i det andra fallet för salt.
Fyllningen
Sila saften från 1 citron och häll den över det kokta, ljumma riset, strö över 4-5 msk finhacakd dill.
Häll över 4-5 msk kallpressad olivolja.
Strö över en knivsudd salt och en knivsudd svartpeppar (använd en liten aning cayennepeppar om du vill att det skall bli starkare). Blanda ihop fyllningen.
Vinbladen
Lägg upp ett vinblad åt gången på en skärbräda. Var försiktig eftersom bladen är sköra efter förvällningen. Vik det dubbelt och skär bort den nedersta delen av den grova mittnerven, men låt bladet hänga ihop c:a 2/3. Lägg det sedan med baksidan uppåt.
Om bladen är små kan man lägga 2 eller 3 blad om lott.
Gör ett knyte
Lägg 1 tsk av fyllningen nära basen på bladet (där stjälken har suttit). Vik sedan upp basen över fyllningen och håll fast med fingrarna. Vik sedan in den vänsdtra kangen och slutligen den högra. Rulla xsedan försiktigt ihop till en litet korvliknande knyte.
Alla bladen
Gör likadant med alla bladen, utom 4-5 st som skaras till kastrullen. Det kan bli 40-50 dolmar i allt, beroende på hur stora man gör dem.
Vidare botten
Tag nu fram en annan kastrull, gärna med litet vidare botten. Smörj botten med olivolja och täck den sedan med ett lager kokta blad. Detta för att inte dolmarna skall fastna och bli svåra att ta upp när de är färdiga.
Lägg dolmarna i cirkel
Lägg nu de små dolmarna i en cirkel som följer grytans ytterkant. Lägg dem hela tiden med bladskarven nedåt. Fyll sedan på med mindre cirklar in mot kastrullens mitt, tills dess att de ligger tätt packade. Fyll på med fler lager så långt dolmarna räcker.
En tallrik som press
Använd en tallrik som är litet mindre än grytan. Lägg den över dolmarna för att pressa ner dem så att de inte flyter upp och spricker under kokningen. Häll över 4 msk kallpressad olivolja, silad saft från en citron och 4,5 – 5 dl hett vatten , som kokats upp separat.
Inte koka, bara sjuda!
Lägg ett lock på kastrullen och låt det sjuda sakta i 50 minuter.
Lägg upp och servera
Lägg upp vindolmarna på ett fat och servera varma eller ljumma. Många tycker även om dem kylskåskalla.
Syrlig maträtt
På grund av sin syrlighet passar dolmarna bra till rätter som man annars gärna använder ättiksgurka eller syltlök till. Då dolmarna redan innehåller ris behöver man inte servera extra ris till rätten – men gärna en fräsch sallad.
Christina Gustavson