Sömn och sömntid
Själva sömnen inte alltid ett problem.
Sömnproblem är inte alltid problem med sömnen!
Sömnbehovet varierar. En äldre människa har t.ex mindre behov av sömn än till exempel en tonåring. Detta kan vi inte ändra. Men vi kan ge akt på våra personliga variationer. Tänk på sömn och sömntid.
Sammanlagd sömntid
När man försöker förstå hur man sover och om man har sömnproblem eller inte skall man räkna ut sin totala sömntid per dygn. Räkna från klockan 24 på natten till nästa dag klockan 24. Skriv upp resultatet dag för dag.
Ett exempel:
Mormor i familjen är ledsen över att hon sover så dåligt. Hon får hjälp att skriva upp hur hon sover. Hon hade sovit dåligt under natten, så hon tog sig en liten lur på förmiddagen. Hon sov ungefär 8-10, alltså c:a 2 timmar.
Långtråkig dag
Det visar sig att dagen idag som så ofta ofta är långtråkig, så hon sover gärna några timmar efter lunchen som hon äter kl. 13. Det är inte ovanligt att hon sover kl. 13.30 – 16, alltså 2,5 timmar.
Dåsar till vid TV:n
Hon tycker om att se nyheterna på TV, men dåsar till en stund senare när programmet hon tittar på inte intresserar henne lika mycket. Kanske sover hon drygt 30 minuter.
Går till sängs
Framåt 21-tiden lägger hon sig. Det har hon alltid gjort. Förr om åren var det viktigt att komma i säng i tid för att orka upp nästa morgon och klara alla sina sysslor, som kanske inbegrep allt från hem, inköp, barn, och yrkesarbete osv. Detta innebär att hon redan före kl. 24 redan sovit 5 timmar den dagen.
Vaknar mitt i natten
Kanske vaknar hon igen redan kl. 02.30 och kan omöjligen somna om. Hon ligger kvar i sängen, vrider och vänder sig, våndas över att hon inte kan sova och oroar sig för att hon kanske är sjuk eftersom hon inte sover. Då har hon bara sovit 2,5 timmar efter midnatt.
Mormor i vårt exempel lider kanske ännu mer av att vara vaken på natten, när alla andra sover och det blir ett riktigt stort problem för henne.
Hur är det egentligen?
Men hur är det med hennes sömn egentligen? Ofta glömmer man att räkna antalet sömntimmar över dygnet. I exemplet här har mormor sovit 7,5 timmar det dygnet, vilket är en alldeles normal, för att inte säga ganska god sömn för en person i hennes ålder.
Många äldre
Det är ganska vanligt att äldre har den här typen av sömnproblem. Men jag har också sett att det inte är likadant överallt. Jag har rest i länder där de äldre bor kvar i sina familjer, ofta storfamiljer. Där är det liv och rörelse, barnbarnen kommer till de gamla med önskemål om godis, begäran om att få höra en saga, med frågor, för läxhjälp och så mycket annat. De gamla får vara med, behövs och har händerna fulla utan att kanske behöva anstränga sig så mycket. Det blir inte mycket tid till att ha långtråkigt på eftermiddagen. Tuppluren finns men blir inte så lång. Jag har inte sett sömnproblem i samma omfattning där.
Vad kan vi göra?
Inte allt, men en del av problemet kan vara att lilla mormor här i vårt exempel är sysslolös, har långtråkigt, saknar stimulans och sover bort en del av sin dag istället.
Saknar mänsklig kontakt
Sist men inte minst saknar hon daglig mänsklig kontakt, saknar någon att sitta och småprata med, saknar känslan av att vara behövd. Hon kanske tycker att hon inte orkar gå till biblioteket, ha symöten eller delta i något föreningsliv. Det leder lätt till att hon sover mer på dagarna, och det går ut över nattsömnen. Så vad kan vi göra för att hjälpa henne?
Fråga!
Vad en människa behöver för sitt välbefinnande är så personligt att det enda raka är att fråga: vad längtar du efter? Vad saknar du? Var lyhörd även för det som inte sägs rent ut, det mormor kanske håller inne med för att hon inte vill vara till besvär. Inte för sina anhöriga som hon älskar mest och inte för ”samhället” heller. Då tiger hon kanske hellre still men går till vårdcentralen och ber om sömnmedel – som hon egentligen inte behöver.
Att tänka på
Tänk på att gamla i regel inte orkar mycket ståhej, stora omvälvningar, buller och höga ljud. Det är definitivt inte ett kalas som skall till.
Men kanske ett kort besök litet oftare (långa besök tröttar). Kom hellre en och en, inte många på en gång.
Kanske ett telefonsamtal, kanske inte bara ett utan minst några gånger i veckan.
Kanske vill hon bo i servicehus, med egen liten lägenhet men gemensamma utrymmen där man kan hitta någon att sitta och prata med eller fika ihop med när man har lust. Där man kan gå ifrån när man är trött. Nära till allt. Möjlighet till lagad mat…
Är det det hon vill, så hjälp henne att uppfylla sin önskan!
Men först och främst – lyssna!
Lyssna till vad hon innerst inne skulle vilja ha. Lyssna även till det som inte sägs rent ut i ord!
Christina Gustavson